Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


       Εισαγωγή

  Ένα από τα χαρακτηριστικότερα μέσα για την επίτευξη της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, καθώς και στο κοντινό παρελθόν, αποτελεί το τηλέφωνο ,το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον για την επικοινωνία από απόσταση             ( τηλεπικοινωνίες). Είναι ίσως η μοναδική συσκευή στην οποία συνδυάζονται περισσότερα από ένα συστήματα επικοινωνίας. Ωστόσο η ιστορία του είναι τεράστια περίπου έναν αιώνα και έχει περάσει πάρα πολλά εξελικτικά στάδια από την εποχή ( όταν ο Alexander Graham Bell   κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του τηλεφώνου) εκείνη μέχρι να φτάσει στην σημερινή του μορφή ( π.χ. κινητή τηλεφωνία και ασύρματη τηλεφωνία). Ωστόσο το τηλέφωνο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και στο μέλλον και θα παρέχει νέες εξελιγμένες και ποικίλες δυνατότητες στους χρήστες του.
    Ακόμη τα σήματα δεν στέλνονται με τον ίδιο τρόπο όπως στέλνονταν στο παρελθόν αλλά έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα δηλαδή από τη μεταφορά των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (σημάτων) μέσω συρμάτων ( ενσύρματη τηλεφωνία) μέχρι την μεταφορά τους μέσω ραδιοκυμάτων που στέλνονται μέσα στην ατμόσφαιρα ( ασύρματη / κινητή τηλεφωνία ). Στην χώρα μας η εταιρεία που έχει τη δυνατότητα να δέχεται και   να στέλνει σήματα είναι ο Ο.Τ.Ε.. Παρότι έχουν δημιουργηθεί και άλλες εταιρείες  σταθερής τηλεφωνίας ( Telas ), αναγκάζονται να συνεργάζονται με τον Ο.Τ.Ε. και με τη Δ.Ε.Η.

                                                   Ορισμός 
      
     Τηλέφωνο ονομάζεται η συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρομαγνητικά και με τη βοήθεια  αυτών στέλνει τη φωνή σε μακρινές αποστάσεις.
    Τηλεφωνία ονομάζεται η επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων από το τηλέφωνο ή το σύνολο των εγκαταστάσεων που αποτελούν ένα τηλεφωνικό σύστημα. 

                               Ποιος ο εφευρέτης του τηλεφώνου
  
   Πολλοί πιστεύουν ότι ο μοναδικός που επιχείρησε να δημιουργήσει το πρώτο τηλέφωνο ήταν ο Alexander Graham Bell. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι είχαν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες που απέτυχαν. Συγκεκριμένα ο πρώτος που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο εγχείρημα  ήταν  ο Γάλλος Σαρλ  Μπουρσέλ ( 1819- 1912) ο οποίος έφτιαξε ένα πρωτόγονο τηλεφωνικό μηχάνημα στα 1882. Όμως όταν το εξέθεσε ήταν πάρα πολύ αργά διότι έμαθε πως πριν  απ' αυτόν η εφεύρεση του τηλεφώνου είχε καταχωρηθεί στον Σκοτσέζο Graham Bell. Ακόμη άλλοι δύο προσπάθησαν όμως δεν είχαν καθόλου επιτυχία. Αυτοί ήταν ο Φίλιπ Ράις και ο Ιταλός Αντόνιο Μεούτσι. 
   Συγκεκριμένα την ίδια μέρα ( 14 Φεβρουαρίου του 1876) ,και δύο ώρες αργότερα, που ο Graham Βell έδωσε την πρωτοποριακή του εφεύρεση στις αρμόδιες υπηρεσίες η Elisha Grey  έδωσε και αυτή με τη σειρά της την δική της εφεύρεση ( του τηλεφώνου) αλλά σε διαφορετικό γραφείο ευρεσιτεχνίας. Ο καθένας είχε αναπτύξει ένα σχεδιασμό για ένα τηλέφωνο. Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική σύγκρουση τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας δόθηκαν στον Bell. Οι λόγοι που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την κατοχύρωση του Bell ως δημιουργού της συγκεκριμένης εφεύρεσης ήταν οι εξής: Ο Bell την κατέθεσε  δύο ώρες γρηγορότερα, ήταν άντρας (δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μία γυναίκα κατάφερε να δημιουργήσει κάτι νέο και πρωτοποριακό) και τέλος η εφεύρεση του Bell ήταν αρτιότερη. Έτσι το όνομα του ενός πέρασε στην ιστορία για την εφεύρεση που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων ενώ της Grey ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. 
  Οι άνθρωποι είχαν ήδη αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του τηλεγράφου. Όμως το τηλέφωνο αρχικά δεν ήταν καλοδεχούμενο και ήταν πάρα πολύ καχύποπτοι με το αν θα μπορέσει ποτέ να τον αντικαταστήσει  (τηλέγραφο) διότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν και να καταλάβουν πως η φωνή μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτής της συσκευής.

                      Πως δημιουργήθηκε το πρώτο τηλέφωνο

  Ο  Bell  που είχε έφεση από μικρός στις εφευρέσεις καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο πρόβλημα . Είχε όμως αρρωστήσει βαριά από υπερκόπωση , και μετανάστεψε στον Καναδα. Από κει πήγε στη Βοστόνη.
  Εκεί γνωρίστηκε μ' έναν ειδικό για τηλεγραφικά εργαλεία, τον Τόμας Γουότσον, και του πρότεινε να συνεργαστούν.
   Πολύμηνες προσπάθειες, πολυάριθμα πειράματα, χιλιάδες δοκιμές χρειάστηκαν,  ώσπου ο Bell να φτιάξει το πρώτο τηλεφωνικό μηχάνημα και να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 7 Μαρτίου 1876. Ο ίδιος όμως δεν ήταν ευχαριστημένος  απ' ό,τι έφτιαξε, γιατί εκείνο το μηχάνημα  ήταν ατελέστατο.   Μέσα σε λίγες μέρες όμως κατόρθωσε να το τελειοποιήσει  και το υπέβαλε στην επιτροπή  της Έκθεσης  που γινόταν στη Φιλαδέλφεια.  
   Η επιτροπή δεν έδωσε καμία σημασία, κανένας από τους επισκέπτες δεν είχε την περιέργεια  να εξετάσει  τι ήταν εκείνο το παράδοξο μηχάνημα , διότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν και να καταλάβουν πως μπορεί να μεταφερθεί η φωνή από το συγκεκριμένο κουτί.
   Ωστόσο το μηχάνημα αυτό έγινε γνωστό από μία πολύ παράξενη σύμπτωση. Μία μέρα πήγε να επισκεφθεί την Έκθεση ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας Πέτρος. Είδε εκείνο το μηχάνημα, σήκωσε περίεργος, το ακουστικό  κι άκουσε κατάπληκτος, μία φωνή να του λέει:
 -Να ζει κανείς ή να μη ζει ; Αυτή είναι η απορία ...
 -Θεέ μου... Αυτό το πράγμα μιλάει..., φώναξε  ο αυτοκράτορας χωρίς να το θέλει.      
  Αυτό έγινε η αφορμή να προσεχθεί η εφεύρεση του Bell.
  Στην ίδια Έκθεση είδε το τηλέφωνο ο Έντισον. Ενδιαφέρθηκε αμέσως, το εξέτασε προσεχτικά κι είδε πως είχε αρκετές ατέλειες. Λίγο καιρό αργότερα ο μεγάλος Αμερικανός εφευρέτης παρουσίασε το ίδιο μηχάνημα τελειοποιημένο.

    Για ποιο λόγο προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτή την εφεύρεση
   
    Η κύρια αιτία δημιουργίας της εφεύρεσης του τηλεφώνου είναι η προσπάθεια ικανοποίησης της ανάγκης για επικοινωνία και πιο συγκεκριμένα για επικοινωνία από απόσταση ( τηλεπικοινωνίες ). Φυσικά, υπήρχε και ο τηλέγραφος, όμως για να επικοινωνήσει κάποιος με τη συγκεκριμένη συσκευή έπρεπε να γνωρίζει τον κώδικα επικοινωνίας και να μάθει πως να τον χρησιμοποιεί ( τηλέγραφος ) γιατί η χρήση του ήταν περίπλοκη. Ακόμη οι τηλέγραφοι υπήρχαν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και όσοι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα έπρεπε να πληρώσουν τον τηλεγραφητή κάμποσα χρήματα. Έτσι εμφανίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μίας συσκευής που θα είναι πιο εύκολη στη χρήση και πιο οικονομική έτσι ώστε να είναι πιο προσιτή στον περισσότερο κόσμο.

                  Πως φτάσαμε στην εφεύρεση του τηλεφώνου

  Όπως προείπαμε  το τηλέφωνο είχε σκοπό να διευκολύνει τις επικοινωνίες από απόσταση. Όμως μέχρι να φτάσουμε στο στάδιο δημιουργίας της συσκευής αυτής, χρησιμοποιήθηκαν άλλοι μέθοδοι ανάλογοι με την τεχνογνωσία της κάθε εποχής και του κάθε λαού.
  Αρχικά υπήρχαν οι αγγελιαφόροι που μετέφεραν τρέχοντας την είδηση για ένα σημαντικό γεγονός . Πιο εύχρηστη, ωστόσο, ήταν η χρησιμοποίηση σημάτων φωτιάς ( αναφορά στα Ομηρικά έπη για τη νίκη των Ελλήνων κατά των Τρώων ).Οι Ινδιάνοι επικοινωνούσαν με σήματα καπνού από απόσταση.
  Οι τηλεπικοινωνίες τελούνταν ακόμη με τη μεταφορά μηνυμάτων-γραμμάτων με τα ταχυδρομεία, όμως έτσι η επικοινωνία των ανθρώπων δεν ήταν άμεση και πολλές φορές χρειάζονταν πολύς καιρός μέχρι να φτάσει το γράμμα από τον αποστολέα στον παραλήπτη. Ακόμη, υπήρχε ο κίνδυνος κλοπής των γραμμάτων από ληστές.
   Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε τηλεπικοινωνία με ηλεκτρικά μέσα ήταν με την εφεύρεση του τηλέγραφου ο οποίος υπήρξε ένα επαναστατικό μηχάνημα για τις επικοινωνίες και διευκόλυνε πάρα πολύ τους ανθρώπους της συγκεκριμένης εποχής. Όμως και αυτή η εφεύρεση είχε πολλά μειονεκτήματα  γι' αυτό το λόγο άρχισαν οι προσπάθειες αντικατάστασης του με κάποια πιο εξελιγμένη συσκευή δηλαδή το τηλέφωνο. Βέβαια για τη δημιουργία του απαραίτητη ήταν η ύπαρξη του τηλέγραφου ως υπόβαθρο.
  Μετά το τηλέφωνο άλλαξε πολλές μορφές μέχρι να φτάσει στο σημερινό. Δημιουργήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και τα ασύρματα. Όσο για τα σταθερά εκτός από φωνή σήμερα μεταφέρουν και εικόνα.

Γιατί τελικά επικράτησε το τηλέφωνο ως κύριο μέσο για τις τηλεπικοινωνίες

  Το τηλέφωνο είναι ίσως το μέσο που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συσκευή διότι από τη στιγμή που έγινε γνωστό άρχισε να χρησιμοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. όπου και δημιουργήθηκαν οι πρώτες συνδέσεις. Ο κόσμος στην αρχή ήταν καχύποπτος και τηλέφωνα υπήρχαν μόνο στην τηλεφωνική υπηρεσία ( στα τηλεγραφεία/ ταχυδρομεία ) της περιοχής . Όμως σιγά σιγά η χρήση του αυξήθηκε και έγινε πολύ προσιτό στον κόσμο. Έτσι άρχισε και η αντικατάσταση των τηλεγράφων από τα τηλέφωνα.
  Ο λόγος που επικράτησε και συνεχίζει να είναι το κύριο μέσο για τις τηλεπικοινωνίες διότι είναι εύκολο στη χρήση, ήταν πιο άμεσο διότι μετέδιδε φωνή και όχι απλώς ηλεκτρικά σήματα και απέκτησε ποικίλες δυνατότητες όπως μνήμη τηλεφώνων και ταχύτερη επικοινωνία.

                                           Σταθερά τηλέφωνα
                        Πως λειτουργούν και από τι αποτελούνται

  Ένας τηλεφωνικός πομπός αποτελείται από το μικρόφωνο και από το σώμα του τηλεφώνου, όπου έχει τοποθετηθεί ο δίσκος επιλογής αριθμών. Στο μέρος που τοποθετείται απέναντι από το στόμα υπάρχει ένα μικρόφωνο που συλλαμβάνει τον ήχο της φωνής σου.
  Τα ηχητικά κύματα της φωνής μας πρέπει να μετατραπούν  σε ηλεκτρικά σήματα πριν σταλούν σε μεγάλες αποστάσεις . Οι μεταβολές αυτές μεταβιβαζόμενες, μέσω μιας ηλεκτρικής γραμμής ( τηλεφωνικό ζεύγος), μετατρέπονται πάλι από το ακουστικό σε ηχητικά κύματα. Αυτή την εργασία την εκτελεί το μικρόφωνο.  Το μικρόφωνο που συλλαμβάνει τη φωνή σου σε ένα τηλέφωνο είναι πολύ διαφορετικό από το μικρόφωνο που χρησιμοποιεί ένας τραγουδιστής στη σκηνή.
  Η περισσότερο σημαντική διαφορά στα μικρόφωνα είναι η φασματική τους απόκριση. Η φασματική απόκριση αναφέρεται στις συχνότητες του ήχου που ένα μικρόφωνο μπορεί να αναπαραστήσει καλά. Το μικρόφωνο σε ένα τηλέφωνο μπορεί να αναπαράγει μόνο ένα μικρό φάσμα  συχνοτήτων. Ονομάζεται μικρόφωνο άνθρακα.
  Το μικρόφωνο άνθρακα είναι κατασκευασμένο από ένα μικρό κύπελλο γεμάτο κόκκους άνθρακα. Μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος ρέει  σταθερά μέσω των κόκκων. Δίπλα στο κύπελλο που περιέχει τους κόκκους  υπάρχει ένα εύκαμπτο κομμάτι από μέταλλο που ονομάζεται διάφραγμα. Το διάφραγμα πάλλεται όταν προσπίπτουν σε αυτό τα ηχητικά κύματα. Το παλλόμενο διάφραγμα πιέζει τους κόκκους άνθρακα. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν σταματά η πίεση, ρέει λιγότερο ρεύμα . Το μεταβαλλόμενο σήμα αντιπροσωπεύει  τον ήχο που μεταδίδεται. Το διάφραγμα υπόκειται στη δράση του μαγνητικού πεδίου ενός μόνιμου μαγνήτη, στις πολικές εκτάσεις του οποίου είναι περιελιγμένα δύο πηνία, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το ηλεκτρικό ρεύμα της γραμμής. Οι μεταβολές του ρεύματος αυτού προκαλούν αντίστοιχες μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο και αυξάνουν ή μειώνουν τη δύναμη έλξης, που ασκείται επί της μεμβράνης από το μόνιμο μαγνήτη, με αποτέλεσμα να πάλλεται η μεμβράνη με τον ρυθμό μεταβολών του ηλεκτρικού ρεύματος , που προέρχεται από τη γραμμή. Η πάλμωση και το ηχητικό κύμα που παράγεται από αυτήν αντιστοιχούν στις μεταβολές του ρεύματος και συνεπώς στο ηχητικό κύμα που τις είχε παράγει μέσω τηλεφώνου
  Όλα τα τηλέφωνα ( η κάθε τηλεφωνική γραμμή) έχουν το δικό του αριθμό. Όταν καλείς έναν αριθμό τηλεφώνου σε ένα τηλέφωνο με περιστρεφόμενο δίσκο, ένας ηλεκτρικός διακόπτης μέσα στο τηλέφωνο συνδέει και κατόπιν διακόπτει το κύκλωμα. Συνδέει και διακόπτει μία φορά για τον αριθμό 1, δύο φορές για τον αριθμό 2 κοκ. Τα τηλέφωνα με πλήκτρα στέλνουν σήματα διαφορετικών συχνοτήτων, για να αντιπροσωπεύουν τον κάθε αριθμό που επιλέγεται. Κάθε συσκευή που μπορεί να στείλει τις συχνότητες αυτές, μπορεί να καλέσει έναν αριθμό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλά συστήματα υπολογιστών επικοινωνούν.
                 
                   



                Από τι αποτελούνται οι τηλεφωνικές εγκαταστάσεις

  Οι τηλεφωνικές εγκαταστάσεις αποτελούνται κυρίως από 3 βασικά στοιχεία: τις τηλεφωνικές συσκευές  των συνδρομητών, το τηλεφωνικό δίκτυο και το κέντρο μεταγωγής.
  Οι τηλεφωνικές συσκευές, με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι οι συνδρομητές, αποτελούν τις ακραίες καταλήξεις μεταξύ των οποίων πραγματοποιούνται οι τηλεφωνικές διαλέξεις. Τα βασικά εξαρτήματα τους είναι :το μικροτηλέφωνο, που αποτελείται από μία λαβή η οποία επιτρέπει να πλησιάσουμε κατάλληλα το αυτί και στο στόμα το ακουστικό και το μικρόφωνο αντίστοιχα. Το άγκιστρο στο οποίο τοποθετούμε το μικροτηλέφωνο και η συσκευή βρίσκεται στη θέση ανάπαυσης ή αναμονής. Το κουδούνι που λειτουργεί γενικά με ένα εναλλασσόμενο ρεύμα 25 περιόδων, το οποίο αποστέλλεται δια της γραμμής για να γίνονται αντιληπτές οι κλήσεις. Ο δίσκος επιλογής  ή πληκτρολόγιο, που επιτρέπει στο συνδρομητή να αποστείλει στα όργανα της αυτόματης μεταγωγής του τηλεφωνικού κέντρου  τις σχετικές εντολές για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με έναν άλλο συνδρομητή. Η εσωτερική καλωδίωση, που καταλήγει με ένα τερματικό εύκαμπτο καλώδιο σε ένα μικρό κουτί στερεωμένο στον τοίχο ή σε ένα ρευματολήπτη (φις), για τη σύνδεση της τηλεφωνικής συσκευής με τη γραμμή.
 Το τηλεφωνικό δίκτυο μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των μέσων μεταβίβασης ( δίαυλος επικοινωνίας ) σε απόσταση ( γραμμές, πολλαπλά καλώδια, υποβρύχια καλώδια, ραδιογέφυρες κλπ.), τα οποία επιτρέπουν την αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που σχετίζονται  με την τηλεφωνική επικοινωνία και των εντολών που διευθύνουν την επιλογή των αναγκαίων οδών για να φτάσουν στο συνδρομητή. Στην πράξη μπορούμε να διακρίνουμε την τηλεφωνική γραμμή του συνδρομητή και τις γραμμές σύνδεσης μεταξύ των αστικών, υπεραστικών, διεθνών και διηπειρωτικών κέντρων.
  Η τηλεφωνική γραμμή του συνδρομητή αποτελείται από δύο μονωμένους αγωγούς (τηλεφωνικό ζεύγος), οι οποίοι αναχωρούν από τη συσκευή του συνδρομητή και καταλήγουν σε ένα μικρό κουτί (ακραίος διακλαδωτής), που είναι τοποθετημένο κοντά στο σπίτι του συνδρομητή και στο οποίο καταλήγουν άλλα 9 τηλεφωνικά ζεύγη, καθώς και μερικές άλλες δεκάδες  ακόμα ( περίπου 300 τηλεφωνικά ζεύγη ) οδηγούνται στον κύριο κατανεμητή  ( Κ.W., σιδερένιο ερμάριο τοποθετημένο στο ύπαιθρο ) από το οποίο αναχωρεί με τη σειρά του ένα πολλαπλό καλώδιο, που κατευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο.
  Οι γραμμές αλληλοσύνδεσης μεταξύ των διαφόρων αστικών κέντρων περιλαμβάνουν συνήθως ένα μεγάλο αριθμό κυκλωμάτων και τοποθετούνται υπόγεια εντός καταλλήλων σωληνώσεων. Στις πιο πρόσφατες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις  χρησιμοποιούνται  με καλά αποτελέσματα ομάδες ομοαξονικών καλωδίων, τα οποία, με το σύστημα λειτουργίας <<PCM>> (Pulse Code Modulation = Παλμοκωδική διαμόρφωση) μπορούν να εξυπηρετούν ένα σημαντικό αριθμό τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το καθένα και με επίπτωση στη συντήρηση πολύ μικρότερη από εκείνη που απαιτείται με κοινά καλώδια. Οι υπεραστικές γραμμές αλληλοσυνδέουν τα βασικά τηλεφωνικά κέντρα, συγκεντρωμένα γενικά στις αστικές περιοχές. Οι πρώτες γραμμές αποτελούνταν από ομάδες εναέριων αγωγών. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν υπόγεια καλώδια με περισσότερα κυκλώματα, ιδιαίτερα προστατευμένα. Σήμερα χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι ομοαξονικών καλωδίων πολλαπλής λειτουργίας, καθένα από τα οποία μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα εκατοντάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες ή πολυάριθμα ή τηλεοπτικά προγράμματα. Πολύ συχνά τα καλώδια αυτά αναπληρώνονται από τις ραδιογέφυρες (σταθμοί αναμετάδοσης), οι οποίες εργάζονται επίσης με πολλαπλό σύστημα και μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα  εκατοντάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οι διεθνής και υπερπόντιες γραμμές διεκπεραιώνουν   μια επικοινωνία σημαντικής αξίας  και πραγματοποιούνται με ομοαξονικά  καλώδια. Τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα σχετίζονται  με την πρόοδο της διαστημικής τεχνολογίας. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι , όπως οι Early Bird,Telstar,Relay,Syncom κ.α., επέτρεψαν μια άμεση σύνδεση  των ηπείρων , για την οποία διαφορετικά θα χρειάζονταν περισσότερες ίσως από εκατό ραδιογέφυρες.
  Τα τηλεφωνικά κέντρα μεταγωγής έχουν ως έργο να καθοδηγούν την τηλεφωνική επικοινωνία με τη βοήθεια συνδέσεων που πραγματοποιούνται άμεσα από μια ή από περισσότερες τηλεφωνήτριες (χειροκίνητη μεταγωγή) ή από εντολές που αποστέλλονται από τον ίδιο συνδρομητή στα όργανα αυτόματης μεταγωγής (επιλογή συνδρομητή). Αν οι εντολές αυτές αποστέλλονται από την τηλεφωνήτρια έχουμε, αντίθετα, την τηλεπιλογή της τηλεφωνήτριας, η οποία κατευθύνει  τις συνδιαλέξεις που ζήτησε  ο συνδρομητής. Με βάση τη χρησιμοποιούμενη τεχνική, τα τηλεφωνικά κέντρα μπορεί να λειτουργούν με ηλεκτρομηχανική μεταγωγή  μέσω επιλογέων ή με μια πρόσφατη τεχνική ηλεκτρονικού τύπου  που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία λειτουργούν τα τηλεφωνικά κέντρα και με τις λειτουργίες που ανέπτυξαν, αυτά διακρίνονται σε αστικά, υπεραστικά και διεθνή. Από τα πρώτα μπορεί να υπάρχουν  περισσότερα από ένα σε μία αστική περιοχή, ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών. Τα κέντρα αυτά μπορούν να συνδέσουν μεταξύ τους τις γραμμές δύο συνδρομητών της ίδιας αστικής περιοχής ή να κατευθύνουν την επικοινωνία προς μία υπεραστική  διεύθυνση.
   Στις αρχές του 20ού αιώνα τα πρώτα αστικά κέντρα ήταν μικρής χωρητικότητας (περίπου 1.000 γραμμές κατά μέγιστο όριο) και λειτουργούσαν  με χειροκίνητη μεταγωγή. Αυτή αντικαταστάθηκε από το 1915-20 με τηλεφωνικά  κέντρα αυτόματης μεταγωγής ηλεκτρομαγνητικού τύπου, τα οποία τελειοποιήθηκαν ώστε να επιτρέψουν μία χωρητικότητα μέχρι 100.000 γραμμών ανά τηλεφωνικό κέντρο. Τα τηλεφωνικά κέντρα κατευθύνουν, με τηλεπιλογή του συνδρομητή της τηλεφωνήτριας τις επικοινωνίες στον εθνικό χώρο με τη βοήθεια ενός χαρακτηριστικού αριθμού κλήσης, του προθέματος, που επιλέγει πριν από τον αριθμό του συνδρομητή και αποτελεί τον χαρακτηριστικό αριθμό για κάθε πόλη ή χωριό, ανεξάρτητα από την τοποθεσία από την οποία πραγματοποιείται η κλήση. Για την Αθήνα π.χ., το πρόθεμα είναι 210, ενώ για την Θεσσαλονίκη το 2310. Για την αυτόματη διεθνή επικοινωνία , το πρώτο πρόθεμα είναι το ”00” (διεθνές πρόθεμα), ακολουθεί το πρόθεμα της χώρας, κατόπιν της πόλης και τέλος ο τηλεφωνικός αριθμός του τηλεφώνου του συνδρομητή.
  Κάθε χώρα αναπτύσσει τις δικές της τηλεφωνικές και τηλεγραφικές εγκαταστάσεις\ σύμφωνα με ένα Εθνικό Τηλεφωνικό Σχέδιο συντονισμένο με τις αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UIT) που εδρεύει στη Γενεύη.
  
                                   Πως μεταφέρονται τα σήματα

 Η φωνή αφού μετατραπεί σε ηλεκτρικά σήματα από το μικρόφωνο μεταφέρεται πρώτα στο τερματικό που έχουμε στο σπίτι. Έπειτα μέσω των καλωδίων το σήμα μεταφέρεται στον ακραίο διακλαδωτή. Μετά κατευθύνεται στο κέντρο μεταγωγής ( αυτόματο) και από εκεί το σήμα κατευθύνεται στον προορισμό του και αυτός είναι το τηλέφωνο του δέκτη. Τώρα για να φτάσει το σήμα στον προορισμό του ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από την προηγούμενη.

                                        Ασύρματα τηλέφωνα

                                          Πως λειτουργούν
  
  Τα ασύρματα τηλέφωνα αποτελούν ένα συνδυασμό των κινητών με των σταθερών τηλεφώνων. Αποτελούνται από την λαβή η οποία έχει επάνω της και το πληκτρολόγιο. Από τη βάση στην οποία υπάρχει μια μικρή κεραία που επικοινωνεί λαβή ( στην οποία υπάρχει επίσης κεραία) για να στέλνουν μέσω  ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων τα σήματα. Στη λαβή εκτός από το πληκτρολόγιο υπάρχει και το μικρόφωνο (που στέλνει και δέχεται από την ίδια είσοδο και έξοδο την φωνή). Τέλος στη βάση υπάρχει επιλογή για ανοιχτή ακρόαση.

                  Σε ποια εφεύρεση στηρίχθηκε η δημιουργία τους

  Τα ασύρματα τηλέφωνα αποτελούν μία εξέλιξη των σταθερών τηλεφώνων όμως η δημιουργία τους στηρίζεται στην εφεύρεση του ασύρματου τηλέγραφου από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι. Έτσι με την εφεύρεση αυτή μεταφέρθηκε για πρώτη φορά με ηλεκτρικά κύματα (και με δίαυλο επικοινωνίας τον αέρα) ήχος χωρίς να χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά καλώδια.  Έτσι αφού χρησιμοποιήθηκαν πρώτα για πολεμικούς σκοπούς ασύρματοι, μετά από χρόνια δημιουργήθηκαν τα CB  και τέλος φτάσαμε στη δημιουργία του ασύρματου τηλεφώνου.

                                  Πως μεταφέρονται τα σήματα   
       
  Τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασύρματοι πομποδέκτες χαμηλής ισχύος. Στέλνουν και δέχονται σήματα ηλεκτρομαγνητικώς.
   Για μία κλήση χρησιμοποιούνται δύο είδη διαύλων. Μια τηλεφωνική κλήση που αρχίζει ενσύρματα, μπορεί να αλλάξει σε μικροκυματικό σήμα και να σταλεί σε ένα σταθμό λήψεως μέσω της ατμόσφαιρας (λαβή-βάση). Τα μικροκύματα είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που είναι πιο βραχέα από του ραδιοφώνου αλλά πιο μακρά από τα υπέρυθρα κύματα.
 Έτσι αφού πάρει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα η βάση από την λαβή (πομπό), τα μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία ταξιδεύουν μέσω των διαύλων της σταθερής επικοινωνίας . Όταν φτάσουν τελικά στον προορισμό τους μετατρέπονται αντίστοιχα από ηλεκτρικά σε ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μεταφέρονται μέσω αέρα. Τέλος το μικρόφωνο τα μετατρέπει αυτά σε ήχο.  Οι συνδρομητές μπορούν να  απομακρυνθούν δεκάδες μέτρα από τη βάση και να επικοινωνήσουν, όμως δεν έχουν την ισχύ των κινητών τηλεφώνων.

                                           Κινητά τηλέφωνα

                         Πως λειτουργεί και από τι αποτελείται

  Η κινητή τηλεφωνία (ΚΤ) αποτελεί μία από τις εφαρμογές των κινητών επικοινωνιών. Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούνται κυρίως από ένα  μικρόφωνο το οποίο παίζει και τον ρόλο του ακουστικού. Από μία οθόνη μικρών διαστάσεων, από το πληκτρολόγιο το οποίο περιλαμβάνει τα πλήκτρα με τους αριθμούς αλλά και άλλα πλήκτρα τα οποία προσφέρουν ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες. Τέλος διαθέτει μία κεραία που στέλνει και δέχεται με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων τα σήματα που θέλει να μεταδώσει κανείς. Τα σήματα μετατρέπονται σε φωνή μέσω του μικροφώνου καθώς και το αντίθετο (φωνή σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα). Πάντα η κεραία του κινητού τηλεφώνου  εξαρτάται από άλλες κεραίες (των εταιρειών) για να λειτουργήσουν  και μεταβιβάσουν τα σήματα. Διαφορετικά είναι άχρηστα διότι συμπεριφέρεται σαν να είναι κλειστό.

                     Σε ποια εφεύρεση στηρίχθηκε η δημιουργία τους

  Πρόδρομος των κινητών τηλεφώνων αποτελούν τα ασύρματα τηλέφωνα τα οποία όμως επικοινωνούν πάντα με τη βάση τους για να μεταφέρουν τα σήματα και είναι μικρής εμβέλειας. Γι' αυτό το λόγο προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποια τηλέφωνα τα οποία θα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας και να επικοινωνούν κατευθείαν με μία κεντρική κεραία η οποία με τη σειρά της θα συνδέεται μέσω των καλωδίων με ένα μεταγωγικό κέντρο.

                                   Πως μεταφέρονται τα σήματα

 Τα σήματα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Από τον πομπό φεύγουν, έπειτα φτάνουν σε μία κεραία (ανάλογα την εταιρεία του συνδρομητή)  ύστερα μεταφέρονται μέσω των καλωδίων (και αφού μετατραπούν σε ηλεκτρικά σήματα) της σταθερής τηλεφωνίας σε ένα μεταγωγικό κέντρο και από εκεί (μέσω πάλι των καλωδίων της σταθερής τηλεφωνίας) σε μία κεραία όπου τα ηλεκτρικά σήματα μετατρέπονται σε ηλεκτρομαγνητικά για να φτάσουν ύστερα στο κινητό τηλέφωνο του δέκτη.
   Τα κυριότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τα σήματα, είναι για μεν την Ευρώπη το ΝΜΤ ( Nordic Mobile Telephone Service) και τα TACS (Total Access Communication System),  για δε την Αμερική το σύστημα AMPS ( Advanced Mobile Phone Service).  Το πρόβλημα με αυτά τα συστήματα είναι ότι αναπτύχθηκαν καθαρά σε τοπικό επίπεδο  και κατά συνέπεια δεν ήταν δυνατόν ένας συνδρομητής να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο από μία χώρα στην άλλη. Το γεγονός αυτό  δημιούργησε την ανάγκη για την εισαγωγή και καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος κινητής τηλεφωνίας, το οποίο τελικά ονομάστηκε GSM από την ονομασία της ειδικής υποεπιτροπής Group Speciale Mobile. Με το σύστημα αυτό ο κάθε συνδρομητής θα μπορεί να επικοινωνεί ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία βρίσκεται κάθε φορά. Ο αριθμός των συνδρομητών στην Ευρώπη   ανερχόταν το 1991 στα περίπου 5.000.000.
  Στην Ελλάδα η Vodafon και η Tim χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα και αυτός είναι ο λόγος που εκπέμπουν στις ίδιες περίπου συχνότητες ( 890-915 MHz  και 935-960 Mhz) ενώ η Cosmote χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα και εκπέμπει σε διαφορετικές συχνότητες (1855-1880 Μhz).

                             Οι συνέπειες του τηλεφώνου 

    Σήμερα το τηλέφωνο αποτελεί τη συσκευή πρώτης ανάγκης για προσωπική επικοινωνία από απόσταση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι  έρχονται σε επαφή. Ανταλλάσσουν τα νέα της ημέρας, ορίζουν συναντήσεις και προωθούν τις σχέσεις τους. Έτσι η επικοινωνία γίνεται πιο γρήγορα αλλά απρόσωπη, διότι κανένας δεν έρχεται σε προσωπική επαφή με τους συνανθρώπους για να επικοινωνήσει (κοινωνική συνέπεια) .
  Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία όχι μόνο την τοπική αλλά τη διεθνή, διότι με την εφεύρεση του τηλεφώνου είναι εύκολο κανείς να μάθει πως κυμαίνεται η οικονομία των άλλων χωρών ( π.χ χρηματιστήριο) και επηρεάζεται ανάλογα και αυτή. Και ιδίως η κινητή τηλεφωνία βοήθησε πολύ τους επαγγελματίες στο να επικοινωνούν γρήγορα με τους πελάτες τους και χωρίς να είναι απαραίτητη η μεσολάβηση των γραμματέων.
  Το τηλέφωνο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική, διότι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους (άλλων χωρών ) και να λάβουν κάποιες αποφάσεις γρήγορα χωρίς να χάνουν χρόνο με συνδιασκέψεις ( προσωπική συνάντηση). 
   Φημολογείται ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των χρηστών εξαιτίας των μαγνητικών κυμάτων και της ακτινοβολίας. Ωστόσο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί και κανένας δεν γνωρίζει με σαφήνεια αν είναι  επικίνδυνα για την υγεία ή όχι.
   Τέλος τα τηλέφωνα είναι η μόνη ίσως συσκευή επικοινωνιών που επηρεάζει όλους τους κλάδους, και γενικότερα την ανθρώπινη ζωή.

                      Τι δυνατότητες παρέχουν τα τηλέφωνα σήμερα

   Σήμερα οι συσκευές τηλεφώνου παρέχουν ορισμένες δυνατότητες στους χρήστες τους:
1)Διακόπτης τόνων παλμών: Με την πίεση ενός κουμπιού μπορείς να αλλάξεις από το συνήθη τρόπο επιλογής με παλμούς σε επιλογή με τόνους. Η παλμική επιλογή είναι πιο φθηνή, αλλά η τονική επιλογή σου επιτρέπει την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες που δεν μπορείς να έχεις με άλλο τρόπο.
2)Επιλογή αριθμού με μια μόνο αφή: Μπορείς να καλείς αριθμούς που καλούνται συχνά μόνο με την αφή ενός ή δύο ψηφίων.
3)Επανεπιλογή: Αγγίζεις ένα κουμπί και το τηλέφωνο ξανακαλεί αυτόματα τον τελευταίο αριθμό που έχεις καλέσει.
4)Αναμονή: Μπορείς να θέσεις αυτόν που σε καλεί σε αναμονή ενώ εσύ κάνεις κάτι άλλο.
5)Συμβατότητα με συστήματα υποβοήθησης της ακοής: Το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα ακοής να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο χωρίς παρεμβολές.
6)Κουδούνισμα/φως: Όταν το τηλέφωνο ηχεί, δημιουργείται ταυτοχρόνως ένα φωτεινό σήμα.
7)Μεγάφωνα: Ένα μικρόφωνο/μεγάφωνο στη βάση του τηλεφώνου σου επιτρέπει να ομιλείς στο τηλέφωνο χωρίς να κρατάς το ακουστικό, η γνωστή ανοιχτή ακρόαση .
8)Ακουστικό κεφαλής: Αν χρειάζεται να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα, για να κάνεις άλλα πράγματα όπως δακτυλογράφηση, τα ακουστικά που προσαρμόζονται στο κεφάλι είναι η απάντηση.
9)Φραγή κλήσεων: Μπορεί ο καθένας να κάνει φραγή στις κλήσεις πληκτρολογώντας έναν κωδικό ή κλειδώνοντας το πληκτρολόγιο με λουκετάκι.
10)Επικοινωνία με εικόνα: Τηλέφωνα τα οποία έχουν και οθόνη καθώς και μικρό-κάμερα μπορούν να στείλουν και κινούμενη εικόνα εκτός από τη φωνή με  την προϋπόθεση να έχει και ο δέκτης τέτοιου είδους τηλέφωνο.
  Τώρα τα κινητά τηλέφωνα έχουν και αυτά κάποιες αποκλειστικές ιδιότητες όπως: Internet, παιχνίδια, αποστολή μηνυμάτων και άλλες εφαρμογές που σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν τους χρήστες τους.

            Τα τηλέφωνα του μέλλοντος-Τηλέφωνο για όλους

 Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πριν περίπου τρεις μήνες ότι δημιουργήθηκε το πρώτο τηλέφωνο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα στην ακοή. Οι χρήστες του θα πρέπει να τοποθετούν το ακουστικό στο μέτωπο και με ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα επηρεάζονται τα νευρικά κύτταρα της ακοής και θα μπορούν να ακούνε. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ανέφεραν αν θα μπορούν στο μέλλον να το χρησιμοποιούν και όσοι έχουν εκ γενετής το πρόβλημα της κώφωσης. Τέλος ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο τηλέφωνο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά για να μην γίνονται διακρίσεις και στις τηλεπικοινωνίες.

                                               Επίλογος

  Όπως είδαμε τα τηλέφωνα και η τηλεφωνία γενικότερα έχει περάσει πολλά εξελικτικά στάδια. Σήμερα τα τηλέφωνα αποτελούν την πρώτη επιλογή για τις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για βελτίωση  έτσι ώστε να γίνει προσιτό σε όλους και να ασκήσουν όλοι το δικαίωμα τους για επικοινωνία. Γι' αυτό το λόγο γίνονται συνέχεια δοκιμές και πειράματα για να βελτιωθούν γενικότερα οι τηλεφωνικές εγκαταστάσεις.














                                Κινητά (Κυψελωτά) τηλέφωνα


                         Διαδικασία κλήσης σταθερού τηλεφώνου

 









             Σταθερά τηλέφωνα με πλήκτρα ή δίσκο με αριθμούς



Τηλέφωνο με μετρητή για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα












                    Το εσωτερικό της λαβής του τηλεφώνου



                        Τηλέφωνο των αρχών του αιώνα μας




                   Τηλέφωνο των αρχών του αιώνα μας




Το τηλέφωνο του Φίλιππου Ράις (1861)







       Το τηλέφωνο του Αντόνιο Μεούτσι

Το κτίριο του ΟΤΕ
      



Ακραίος Διακλαδωτής

Καρτοτηλέφωνο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου